Twaalf lees-, kijk- en luistertips voor de zomerdagen

Twaalf lees-, kijk- en luistertips voor de zomerdagen

Je langverwachte zomervakantie staat voor de deur en dat betekent: eindelijk wat meer tijd voor boeken, series en podcasts. Maar waar beginnen? Outsource zet je op weg met de beste lees-, kijk- en luistertips.

 

‘The Book of Mistakes: 9 secrets to creating a successful future’

 

Illustratie uit The Book of Mistakes - Skip Prichard

 

‘The Book of Mistakes’ gaat over een jongeman, David, die alles heeft wat hij wil (job, appartement, vrienden), maar toch geen voldaan gevoel heeft over zijn leven. Op een dag komt hij een mysterieuze vrouw tegen en zijn hele leven verandert. Aan de hand van een oud manuscript ontmoet David negen mensen die elk een kernwaarheid hebben ontdekt om een succesvol en gelukkig leven te leiden. Zij herkenden een bepaalde fout die ze maakten in hun leven en geven die nu door aan David als les.

Aanbevolen door Annelien
“Dit boek werd mij door een kennis aangeraden en een week later had ik het al uitgelezen. Op basis van de titel zou je het een zelfhulpboek kunnen noemen en ergens is het dat ook, maar tegelijk ook weer niet. Het is eigenlijk beter te omschrijven als een zelfhulpboek verscholen in een fictief en inspirerend verhaal. De schrijver, Skip Prichard, is CEO van OCLC, een wereldwijde non-profitorganisatie voor computerbibliotheken en een gewaardeerd spreker op vlak van leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en bedrijfscultuur.”

Voor communicatieprofessionals?

‘The Book of Mistakes’ is een boek vol wijsheid. Want wat als je levenslessen kunt leren zonder eerst in een valkuil te trappen en je dus de pijn ervan kunt voorkomen? Het boek helpt je om persoonlijke doelen te ontdekken en je eigen capaciteiten beter in te schatten. “Our thoughts can empower or imprison. They empower when we try something new, and they imprison when we let them convince us to stay comfortable.”

Meer informatie over het boek vind je hier.

 

‘The Dropout’

 

Illustratie - HBO-reeks The Dropout

 

‘The Dropout’ is het fascinerende en waargebeurde verhaal over de ‘rise and fall’ van het bedrijf Theranos en haar CEO Elizabeth Holmes. Het bedrijf zou de medische wereld veranderen door met één prik in de vinger alle mogelijke bloedafnames overbodig te maken. Het liep echter fout bij de uitwerking en het hele project kon enkel overeind blijven door resultaten te faken en iedereen te dwingen om hieraan mee te werken. Tot de waarheid toch aan het licht kwam. Elizabeth Holmes wacht nu mogelijk twintig jaar gevangenisstraf.

Aanbevolen door Stef
“Wat me bijblijft na deze verbijsterende reeks is de onvoorstelbare kracht van een goed verhaal. Elizabeth Holmes spiegelde een verhaal voor dat zo sterk en meeslepend was dat iedereen erin wou geloven, zelfs een politieke topper als George Shultz, die ooit het kernwapenverdrag met de toenmalige Sovjet-Unie hielp realiseren. Maar wat we ook moeten onthouden: al krijg je met je verhaal iedereen mee, liegen en afdreigen is nooit een goed idee.”

Voor communicatieprofessionals?

Wij hebben (voorlopig) geen klanten met revolutionaire medische uitvindingen. En neen, ik ken (bij mijn weten) niemand die de hele wereld een rad voor ogen probeert te draaien. Maar elke communicatieprofessional herkent wel heel hard de kracht van het goede verhaal en welke enorme gevolgen die kracht kan hebben voor de buitenwereld.

Op YouTube vind je trouwens ook de Ted Talk van één van de whistleblowers, Erika Cheung. Ook zij heeft een onweerstaanbaar verhaal en zij hoeft er geen honderden miljoenen investering voor in ruil.

Bekijk de trailer van The Dropout.

 

 

‘Alfabet van de copywriter’

 

Cover Alfabet van de copywriter - Jill Mathieu

 

Jill Mathieu, oprichtster van het Gentse copywriting collectief goodcopy.ink, bracht begin dit jaar het ‘Alfabet van de copywriter’ uit. Voor elke letter van het alfabet deelt ze een copywriting tip, of zoals ze het zelf schrijft “Zesentwintig handvatten op het ongrijpbare, in het volle besef dat taal zich niet laat temmen”, van ‘Bim!’ tot ‘Joe-es-pie’ en ‘Tipp-ex’ tot ‘Zwartboek’. De tips worden op een toffe manier uitgelegd en geïllustreerd met anekdotes, quotes, verhalen, theorieën en een mooie lay-out.

Aanbevolen door Siel
“Als je er begint door te bladeren, worden je ogen automatisch naar de zinnen gezogen, en die zijn zo leuk geschreven dat je verder leest. Sommige tips zijn eigenlijk niet nieuw, maar nog altijd heel relevant (bv. ‘Show, don’t tell’, ‘Schrijven is schrappen’), andere zijn dan weer nieuw en verrassend. Bijvoorbeeld deze manier om nietszeggende zinnen te herkennen: vervang ze door hun antoniemen. ‘Op zoek naar een uitdagende job bij een dynamische firma’ wordt dan ‘Op zoek naar een afstompende job bij een vastgeroeste firma’. Dat is geen optie, dus de originele zin is te evident en kan geschrapt worden.”

Voor communicatieprofessionals?

Communicatieprofessionals hoeven geen copywriters te zijn, dat kunnen ze uitbesteden. En daarvoor is de F van feedback op p. 25 dan weer interessant. 😉 Maar het is wel nuttig dat ze achtergrondkennis hebben over hoe je woorden kan inzetten of waar je best rekening mee houdt als je beoordeelt of je copy geschikt is voor het doel dat je wil bereiken. Kortom, interessante tips in een handig formaat (past gemakkelijk in je koffer of strandtas).

Meer informatie over het boek vind je hier.
Beluister hier de podcastversie van het boek.

 

‘Cessez d’être gentil, soyez vrai !’

 

Coverbeeld 'Cessez d'être gentil, soyez vrai ! - Thomas D'Ansembourg

 

De titel is nogal hard en direct (zegt ook de auteur), maar het boek gaat veel verder dan alleen maar ‘vriendelijkheid’. Het is in feite een groot pleidooi voor geweldloze communicatie, een fantastische tool die iedereen onder de knie zou moeten hebben. In het boek leer je de vele mechanismen kennen die meespelen wanneer twee mensen met elkaar communiceren. Heel kort samengevat: leer jezelf kennen en de rest zal volgen.

Aanbevolen door Marion
“Ik raad het boek niet alleen aan omdat (weetje!) Thomas D’Ansembourg, de wereldberoemde auteur van het boek, in het dorp naast mijn geboortedorp woont, maar vooral omdat het een echte relatiebijbel is. “Weer zo’n stom zelfhulpboek van dertien in een dozijn?”, zou je op voorhand kunnen denken, maar niets is minder waar. Vanaf de eerste paragraaf word je door de auteur meegetrokken door concrete voorbeelden en verklaringen. Ik denk dat iedere lezer zichzelf in dit boek zal herkennen. Een echte aanrader dus, en een die helpt om dingen beter te begrijpen en er bewuster van te worden, zowel over jezelf als over anderen.”

Voor communicatieprofessionals?

‘Communicatie’ is een heel vage term die wordt gebruikt om een heleboel verschillende jobs te beschrijven, van persrelaties over sociale media tot rechtstreeks contact met de klant. Maar in de kern gaat communicatie altijd over relaties tussen mensen. Geweldloze communicatie is iets wat iedereen zou moeten kennen en kunnen – niet alleen voor privérelaties, maar ook voor relaties met je collega’s, klanten en doelgroep. Het is moeilijk ons werk te doen als we niet leren hoe ons te verplaatsen in anderen.

Bekijk hier een stukje uit een presentatie van Thomas D’Ansembourg.
Meer informatie over het boek vind je hier.

 

‘Het ministerie van werkplezier’

 

Coverbeeld Ministerie van werkplezier - Ilse Ceulemans

 

Ilse Ceulemans, die er op het moment van schrijven al heel wat kilometers had opzitten in de mediawereld, schrijft in het boek heel wat kantoor- en vooral managementfrustraties van zich af. Zowat alle heilige huisjes passeren de revue: verplichte teambuildings, oppervlakkige evaluatiegesprekken, de terreur van het landschapskantoor, de flexdesk en uiteraard het tenenkrullende managementlingo.

Aanbevolen door Gert
“Dit boek lag al sinds 2016 op de leesstapel. Helemaal onterecht, zo blijkt nu. Het leest als een trein en het is actueler dan ooit, nu we allemaal de mond vol hebben over anders gaan (samen)werken. Ik heb vaak gelachen en me soms ook afgevraagd in welke mate ik zelf al in de fout ben gegaan.”

Voor communicatieprofessionals?

Dit is absoluut een aanrader voor communicatie- en PR-professionals. De eersten zal het ongetwijfeld doen nadenken over hoe we interne communicatie verstaanbaar houden. Weg met de managementacroniemen, buzzwords en cryptische omschrijvingen van kleinmenselijke problemen. Als Big Hairy Audacious Goal kan dat al tellen. 😉 En als PR-professional krijg je ook een mooie kijk achter de schermen van een mediabedrijf in volle verandering. Ceulemans was in die tijd aan de slag bij Sanoma, waar het van herstructurering naar reorganisatie ging. Managementliteratuur die vlotjes wegleest bij het aperitief en wat borrelnootjes.

Meer informatie over het boek vind je hier.

 

‘Explained’

 

Explained logo

 

Plastische chirurgie, de aandelenmarkt, K-pop en meer: de documentaireserie ‘Explained’ op Netflix houdt actuele trends, politiek, wetenschap en cultuur onder het licht. De producent Vox vertaalde zijn populaire concept voor YouTube naar het televisiescherm, wat resulteert in relatief korte afleveringen die een welbepaald onderwerp snel inzichtelijk maken voor de kijker.

Aanbevolen door Elise
De meest uiteenlopende onderwerpen worden beknopt en boeiend voorgesteld. Beknopt, want elke aflevering duurt slechts 20 minuten en bevat dus enkel de belangrijkste need to knows. En boeiend, omdat er verschillende experts aan het woord komen én omdat je aandacht nooit verloren gaat dankzij de afwisseling tussen sprekers, beelden en infographics.”

Voor communicatieprofessionals?

Ook een communicatieprofessional komt aan zijn trekken bij het bekijken van deze onderrichtende Vox-serie. Tussen de vele afleveringen zitten namelijk ook onderwerpen als creativiteit, politieke correctheid en… het uitroepteken! Content creators, PR-consultants of taalfreaks zitten tijdens die afleveringen ongetwijfeld aan het beeldscherm gekluisterd.

Bekijk de trailer van ‘Explained’.

 

 

‘De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten’

 

Coverbeeld Nederlandse poëzie - Ilja Leonard Pfeijffer

 

Voor deze vuistdikke bloemlezing maakte de bekende Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer een nieuwe, hoogsteigen en onnavolgbare selectie uit de Nederlandstalige poëzie van 1900 tot nu. Hij laat je de grootste dichters van ons taalgebied herontdekken en tegelijk kennis maken met een hele nieuwe generatie. Een boek om te laten rondslingeren in huis en lukraak te openen voor weer een vers gedicht.

Aanbevolen door Ilse
“Taal is het fundament van onze samenleving. We bouwen verkeersregels, wetten en contracten met woorden. Wie professioneel met communicatie bezig is, erkent de kracht van taal. De ordening van woorden kan een organisatie maken of kraken. Poëzie brengt geen ordening, maar wanorde. Ze roept associaties op, ze spreekt tot de verbeelding, ze vervoert je, zoals een surrealistisch schilderij dat ook doet. Poëzie inspireert om de wereld vanuit andere perspectieven te bekijken en dat ‘omdenken’ is wat we naar mijn mening moeten doen in alles waarmee we bezig zijn, ook in ondernemen.”

Voor communicatieprofessionals?

Gedichten lezen is jezelf verrijken. Het daagt je uit om anders te denken en vervoert je naar onbetreden plaatsen vol creativiteit. Misschien is poëzie wel jouw ideale reisbestemming voor deze zomer?

Meer informatie over het boek vind je hier.

 

‘Emily in Paris’

 

Campagnebeeld Emily in Paris

 

Emily in Paris is een Netflixserie over de jonge Amerikaanse Emily Cooper die voor een jaar naar Parijs verhuist om daar als marketeer aan de slag te gaan. Ze moet de Amerikaanse werkwijze overbrengen in een Frans dochterbedrijf van haar werkgever, maar daar zitten die Fransen, je raadt het al, niet meteen op te wachten. Daarnaast maakt ze in La Ville de l’Amour natuurlijk ook uitgebreid kennis met de charmes van de knappe Parisiens…

Aanbevolen door Astrid
“Ik ben net vier maanden met moederschapsverlof geweest en nog maar pas terug aan het werk. Die vier maanden spendeerde ik vooral aan pampers verversen, dutjes doen en op de speelmat liggen. Maar wanneer mijn baby in mijn armen in slaap viel en ik – uiteraard – niet meer durfde bewegen in de zetel, zette ik wel ‘s een brainless serie op. In mijn geval: Emily in Paris. I know 😉

Voor communicatieprofessionals?

Toegegeven, dit is niet per se de meest hoogstaande reeks om te volgen, maar wel ideaal om 30 minuten je verstand uit te zetten. Broodnodig voor al die hardwerkende communicatieprofessionals natuurlijk. En oh ja, je begrijpt meteen waarom mensen een fout beeld hebben van je job!

Bekijk de trailer van Emily in Paris.

 

‘Les maîtres de la manipulation. Un siècle de persuasion de masse’

 

Coverbeeld Maîtres de la manipulation - David Colon

 

In dit boek behandelt David Colon, Franse professor in de politieke wetenschappen, enkele van de grootste meesters van de manipulatie van de afgelopen eeuw. Per hoofdstuk krijg je een soort micro-biografie in Wikipedia-stijl, met daarin uiteraard de nadruk op enkele van hun realisaties, maar tegelijkertijd ook wat de echte bedoelingen van de protagonisten of hun opdrachtgevers waren. De auteur heeft ervoor gekozen om telkens een hoofdstuk te wijden aan een maître de la manipulation, denk o.a. aan Walt Disney, Joseph Goebbels, Mark Zuckerberg, David Ogilvy… Où sont les femmes? Tja, goeie vraag…

Aanbevolen door Baptiste
“Vrienden, collega’s, klanten en nu… jullie allemaal. Jawel, ik heb dit boek – mijn coup de cœur van het jaar – aan véél mensen aangeraden. Ik geef wel meteen een kleine reserve mee die ik hier en daar gehoord heb: het begin is nogal theoretisch. Het deed me inderdaad denken aan mijn tijd aan de SciencesPo faculteit van de ULB. Dus ja, ik geef toe, de introductie kun je moeilijk boeiend noemen. Maar daarna leer je de protagonisten stuk voor stuk kennen en ga je als lezer letterlijk van moment suprême naar moment suprême.”

Voor communicatieprofessionals?

Het spreekt voor zich dat deze meesters in de manipulatie ook communicatiegenieën waren, hoe verkeerd hun bedoelingen vaak ook waren. We leren welke technieken ze gebruikten, welke ze verbeterd hebben en wat de resultaten waren. Fascinerend! Maar zoals vaak bij goede boeken, laat Les maîtres de la manipulation je achter met een heel dubbel gevoel. Je kan niet anders dan onder de indruk zijn van het werk van deze meester-manipulators maar euh… ça fait froid dans le dos.

Meer informatie over het boek vind je hier.

 

‘Start To Metaverse’

 

Beeld podcast Start to Metaverse - De Tijd

 

“Het metaversum zal een volledig draaiende economie zijn”. Bam. Dries Ceuppens, journalist bij De Tijd, spreekt duidelijke taal in zijn podcast ‘Start To Metaverse’. In zes afleveringen gaat hij, samen met experts terzake, op zoek naar wat dat befaamde metaversum nu precies inhoudt en welke mogelijkheden het biedt. Telkens staat er een specifieke vraag centraal, zoals “Kan ik geld verdienen met het metaversum?” of “Wat zijn de gevaren die het meebrengt?”.

Aanbevolen door Katleen
“Eigenlijk is de populariteit van metaverse geen verrassing. Mijn kinderen vragen zo’n 10 keer per dag ‘mogen we Robloxen?’ en ook gast Steven Van Belleghem vertelt in de podcast dat je zijn zoon niet blijer kan maken dan met Fortnite V-Bucks. Vanuit een ruimer standpunt stelt zich de vraag welke impact het metaversum op het bedrijfsleven zal hebben. Vandaag kan je in het metaversum niet alleen feesten, daten en gamen, maar ook vergaderen, trainingen volgen, teambuildings organiseren en afspraken maken met potentiële business partners. What’s next? En hoe gaan wij daarmee om?

Voor communicatieprofessionals?

Naast de podcast, de auteurs die erin vermeld worden en de ethische vraagstukken die Facebook-klokkenluidster Frances Haugen opwierp, biedt de vraag ‘Wat kunnen wij als sector met het metaversum aanvangen?’ wat mij betreft genoeg inspiratie om je een zomer lang bezig te houden. Een gaming-expert zei me onlangs ‘the kids will show the way’. Als dat zo is, lijkt het me zo klaar als een klontje dat het metaversum en het web 3 dat erbij hoort voorlopig nergens heen gaan. Wel integendeel.

Beluister de podcast Start To Metaverse.

 

‘Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty’

 

Campagnebeeld Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty

 

Deze HBO-reeks toont op schitterende wijze de opkomst van de bekendste basketbalploeg ter wereld, de Los Angeles Lakers. Midden jaren ’70 was de ploeg diep ingedommeld en weinig aantrekkelijk, tot de flamboyante ondernemer Jerry Buss de club overneemt. Hij wil niet alleen op het veld de beste ploeg worden, hij wil minstens evenzeer de beleving van de sport helemaal op haar kop zetten. Geen enkele plek ter wereld is daarvoor beter geschikt dan Los Angeles: hij smelt Hollywood, Disneyland en Playboy samen en installeert die combinatie in de basketbalzaal. “It’s showtime!”

Aanbevolen door Jens
“Vanaf de eerste minuut zuigt deze reeks je mee naar het LA van eind jaren ’70, een zonnige wereld van onbegrensde mogelijkheden – zelfs de rand van het faillissement houdt Dr. Buss niet tegen om monstercontracten uit te delen. Het is de perfecte mix tussen de sportieve drang naar succes, de zakelijke realiteit erachter en de persoonlijke problemen van de hoofdrolspelers. De reeks is heerlijk in beeld gebracht, fantastisch gemonteerd en heeft geweldige dialogen, scènes en acteurs. Je hoeft helemaal geen sportfanaat te zijn om er volledig weg van te zijn.”

Voor communicatieprofessionals?

Meer nog dan een sterke basketbalploeg, zetten de Lakers een sterk merk neer. Eigenaar Jerry Buss besefte dat winnen niet alleen op het veld gebeurt, maar ook ernaast: Hollywoodsterren werden dicht tegen het veld gezet in het zicht van de camera’s, brave cheerleaders werden vervangen door uitdagende danseressen en elke hotdog moest de perfecte beet hebben. Volle, enthousiaste tribunes zorgden voor veel grotere inkomsten en daarmee werd de ploeg dan weer sportief versterkt. Een eenvoudige basketbalploeg werd zo een succesvol bedrijf. Deze visie was toen revolutionair en de Lakers en de NBA gelden daarom nog altijd als de blauwdruk voor sportmarketing wereldwijd.

Bekijk de trailer van Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty.

 

‘Aleksandra’

 

Cover Aleksandra - Lisa Weeda

 

Aleksandra is het debuut van de Nederlandse-Oekraïense schrijfster Lisa Weeda. Op vraag van haar grootmoeder vertrekt ze naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja. Het boek neemt je mee op een reis doorheen de geschiedenis van Oekraïne, die wordt verteld vanuit de dagelijkse werkelijkheid van een Don Kozakken-familie. In het boek beleef je zowel de opkomst van het Stalinregime als de gebeurtenissen in de Donbas in 2014-2015.

Aanbevolen door Leen
“Door de magisch-realistische vertelvorm duurde het even voor ik helemaal in het verhaal zat, maar ik heb door dit boek zo veel geleerd over het verleden en het heden van Oekraïne. Het heeft me doen inzien dat ik eigenlijk weinig weet over dit land, en over de geschiedenis van het Oostblok in het algemeen. Door Aleksandra krijg je zoveel meer inzicht in de huidige situatie in Oekraïne, de symboliek van de aarde en het graan en de verscheurdheid tussen Oost en West. Als je de geschiedenis kent, begrijp je veel beter hoe het vreselijke conflict van vandaag tot stand is kunnen komen.”

Voor communicatieprofessionals?

Het boek toont aan hoe belangrijk storytelling is. Een goed verhaal blijft zo veel beter en langer hangen. Ik ben er vast van overtuigd dat ik door dit boek meer heb geleerd en onthouden over Oekraïne dan dat ik door een zuiver geschiedenisverhaal zou hebben gedaan.

Meer informatie over het boek vind je hier.