Flanders Investment & Trade (FIT) bekroont jaarlijks twee Vlaamse exportkampioenen tot Leeuw van de Export. Dit jaar ontving klant FAM de exporttrofee in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’. Een hele eer voor de Kontichse snijmachinefabrikant.

FAM is dan ook een reus in zijn niche. Het bedrijf bestaat dit jaar 40 jaar en produceert en verdeelt wereldwijd industriële snijmachines voor groenten en fruit, vlees, vis, gevogelte, kaas, noten, etc. Er draaien meer dan 6.000 snijmachines van FAM op verschillende continenten. De kans dat die voorgesneden soepgroenten uit je diepvries een machine van FAM gepasseerd zijn, is behoorlijk groot. Maar hetzelfde geldt voor de frietjes in de Amerikaanse diepvriezers of de zalmblokjes in de Aziatische: 91% van FAM’s omzet komt vandaag namelijk uit export.

Het team waagde begin dit jaar zijn kans en schreef zich in voor de Leeuw van de Export. Na hun nominatie stonden er twee dingen op de planning: een volledig dossier uitwerken om te overhandigen aan de jury en een overtuigende PowerPoint-presentatie geven. De geschiedenis, cijfers en exportstrategieën bestonden al, het dossierconcept, de copy en lay-out nog niet. Enter Outsource.

Outcome

  • Prachtig opgemaakt dossier van ongeveer 50 pagina’s
  • De overwinning van de Leeuw van de Export
  • Coverage in zowat alle Vlaamse general media en Europese trade media
  • Organische social media campagne

Over het project

Periode
augustus – september 2020

Klant
FAM

Doelstelling
Concept, copy en lay-out van een dossier dat de volledige exportstrategie van FAM weergeeft en de opmaak van een PowerPoint-presentatie.

KPI’s
De Leeuw van de Export binnenhalen en daar zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan geven 😉

PESO tools

PESO staat voor PaidEarnedShared en Owned media. Dat zijn overkoepelende termen voor wat in grote lijnen kan worden gezien als online bereik via respectievelijk advertising, publiciteit, social media en de eigen communicatiekanalen.

Deze tools zijn ingezet bij FAM

Paid        
Earned (TV-)interviews met lokale media, persbericht voor algemene en Europese trade media
Shared  social media campagne op LinkedIn en Facebook
Owned  dossier van ongeveer 50 pagina’s waarin zowel de geschiedenis, financiële situatie, exportstrategieën en toekomstvisies werden toegelicht en geïllustreerd + de opmaak van een PowerPoint-presentatie

OPLOSSING

Klant FAM vroeg ons eind juli 2020 om een wedstrijddossier op te stellen en op te maken tegen 1 september, met bijhorende PowerPoint. We gingen dus meteen aan de slag en stelden een strakke retroplanning op en gingen daarna op pad om zo veel mogelijk informatie te vergaren bij de exportmanager van FAM zelf. 40 jaar geschiedenis uit de doeken doen in een twee uur durende Teams-calls… don’t try this at home. Daarna schoot onze copywriter uit de startblokken.

Gezien de strakke planning en de gigantische hoeveelheid aan informatie die op korte tijd verwerkt moest worden, was het absoluut noodzakelijk om direct met de juiste mensen te kunnen schakelen. Gelukkig was het devies bij FAM al snel ‘eyes on the prize’, en konden we steeds rekenen op snelle feedback en extra niet-geplande briefingrondes – ook door de CEO en de strategisch directeur.

Na het afleveren van de copy kon onze grafisch designer aan de slag. De opdracht was duidelijk: een professioneel en verzorgd dossier afleveren dat rekening houdt met de FAM-huisstijl. Na twee dagen ‘knallen’ – her words exactly – was de lay-out van het dossier klaar.

FAM Leeuw van de export

Dankzij de flexibiliteit van de drukker (thanks Xpo!) konden we last-minute nog het een en ander wijzigen, en leverden we op 1 september tien prachtige exemplaren af aan de balie van de FIT.

En zo zat de eerste (en meest uitdagende) ronde erop. Nadien werd de inhoud en de lay-out van de PowerPoint-presentatie vastgelegd op basis van het dossier. Daarna gingen we aan de slag met de voorbereidingen van een persbericht over de (toen nog potentiële) winst en pitchten we het verhaal alvast bij enkele lokale media.

Na de uitreiking op 23 september kon er dan ook snel geschakeld worden. Die avond zelf kwam de lokale krant nog langs voor enkele foto’s en de dag erna stond er een TV-interview op het programma. Daarna was het aan de internationale trade media, die het persbericht breed oppikten.

Omwille van de confidentiële informatie kunnen we het dossier niet volledig delen.

FAM Leeuw van de export