You can find us in da club(house)! Samen met bijna 10 miljoen anderen, een aantal dat sinds het begin van dit jaar, of zelfs van deze maand, exponentieel is toegenomen. Geen idee waar die hele Clubhouse-hype vandaan komt of waarom je zou moeten proberen op het platform te geraken? Na een weekje rondhangen op Clubhouse, delen wij onze bevindingen. Pro én contra.

Maar eerst: wat is Clubhouse?

We kunnen Clubhouse eigenlijk omschrijven als een exclusief online praatcafé waar je in verschillende ‘rooms’ kan praten met gelijkgestemden over eender welk topic. Zonder pintjes, tenzij je daar zelf voor zorgt. Je kan een ‘club’ volgen over een topic dat je interesseert (bv de Marketing Club) en krijgt een notificatie wanneer de club een ‘room’ start. Die ‘rooms’ kunnen ingepland worden (zo staat er elke woensdag bijvoorbeeld een babbeltje over SEO gepland) of kunnen spontaan gestart worden. Je kan kiezen of je je rooms openlijk toegankelijk maakt voor iedereen, of toch liever privé houdt. Je volgt wie je wilt, en blijft op de hoogte van gesprekken die gestart worden of ingepland staan.

Clubhouse wordt niet voor niks radio 3.0 genoemd. De boodschap is: luisteren, luisteren en… af en toe praten. Meestal wordt de ‘room’ gestart door een club en zijn er 2 à 3 moderatoren die een gesprek voeren over een bepaald onderwerp. Je kan natuurlijk in discussie gaan, vragen stellen en het woord nemen, maar meestal blijven de experts het langst aan het woord.

Hoe krijg je toegang tot Clubhouse?

Clubhouse is een app die voorlopig enkel iOS-gebruikers kunnen downloaden. Maar een download van de app betekent niet dat je sowieso toegang krijgt. Je moet een invite krijgen van iemand die de app al heeft en elke gebruiker kan maar een beperkt aantal invites weggeven. Zuinig mee omspringen dus!

Hoe start je met Clubhouse?

Eens je die felbegeerde invite te pakken hebt, is het tijd om je profiel aan te maken. Je persoonlijke bio is hier su-per-belangrijk, dus denk goed na over hoe je jezelf wil profileren. Daarna geef je je persoonlijke interesses door. Bij deze stap is het cruciaal om enkel de topics te kiezen die je écht wil volgen. Less is more! Zeker in het begin, want je wordt overstelpt met suggesties. Kies dus enkel de onderwerpen waarin je je wil verdiepen of die je razend interessant vindt.

Clubhouse professioneel gebruiken: 5 tips

1. Luisteren, luisteren en … luisteren!

Op de hoogte blijven van de trends in je sector (of de sector van je klant) en je persoonlijke interessegebieden is ongetwijfeld het meest interessante aspect van Clubhouse. Je volgt eigenlijk live gesprekken (die je niet kan opnemen en herbeluisteren) en je krijgt de kans om extra vragen te stellen. Onze tip: neem de tijd om even door de verschillende clubs te gaan die jouw aandacht trekken en volg selectief.

2. Vergroot je netwerk

Door te focussen op groepen die voor jou interessant zijn, ga je snel gelijkgestemden vinden en volgen. Interessant aan Clubhouse is dat je (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een live event) niet beperkt bent tot één locatie en wereldwijd experts kan volgen. Door je te mengen in de discussie, zullen andere volgers je opzoeken op de app en je nadien ook volgen. En hoe interessanter de vragen die je stelt, hoe meer interessante volgers je zal hebben.

3. Toon je expertise

Door je te mengen in een gesprek en je expertise te tonen kan je jezelf echt profileren als expert. En als de naam van je bedrijf vermeld wordt en je meer info geeft over het doel van jouw onderneming, dan trek je echt wel de aandacht en zet je jezelf op de kaart. Veel te vertellen over je interessegebied? Start dan een club, of hou je volgende webinar gewoon zonder slides op Clubhouse.

4. Vraag feedback of input

Veel gebruikers zitten momenteel in de experimentmodus op Clubhouse. Aarzel dus niet om het woord te nemen, je verhaal te doen en om feedback te vragen. De gouden kans om je idee te pitchen!

5. Welke clubs/personen zijn de moeite waard?

Enkele tips van de collega’s bij Outsource:

– Marketing Club

– Public relations, SEO & content marketing

– ‘t dertiende verdiep

– Tech Talks

– De Tijd Talks

Is het allemaal rozengeur en maneschijn? 4 kritische bedenkingen

1. Pretty bad privacy?

Zoals bij elk social kanaal zijn er uiteraard ook glitches en nadelen. Wie heel erg op zijn/haar privacy staat, bijvoorbeeld, is eraan voor de moeite. Het feit dat je je hele telefoonlijst moet importeren voor je je account kan activeren, en de nogal dubieuze privacy-omschrijving, zullen nog menig wenkbrauw doen fronsen.

2. Dictatuur van het algoritme

De meest populaire rooms zijn de rooms waar de grote namen komen praten… Het succes van deze rooms zal hoe dan ook (via algoritme) beïnvloeden wat je ziet. Dus, als veel van mijn contacten eerst rondhingen in room A en nu vaker in room B, ga ik ook notificaties/uitnodiging krijgen voor room B. En zo blijven we in onze eigen ‘bubbel’ van mensen die het meestal grotendeels eens zijn met elkaar. Ideaal voor de narcisten onder ons, maar minder voor wie op zoek is naar nieuwe inzichten en boeiende debatten…

3. No free lunch

Neen, ook hier is de lunch niet gratis. Je euro’s of bitcoins mag je op zak houden, want hier betaal je duidelijk met data. Je contactdatabase, je gedrag, de gesprekken ….Voor al deze data krijgt Clubhouse wel ergens grof geld aangeboden. Zij moeten ook hun rekeningen betalen, toch?

Op termijn zien we dan ook verschillende soorten accounts gaan opduiken: een gratis account met een beperkte functionaliteit, en een business of pro account voor wie méér wil kunnen doen en zien. Marketers zullen dat geweldig vinden want ze kunnen dan met allerlei vanity metrics zwaaien.

4. Overleeft Clubhouse de hype?

Clubhouse zit in de hype-fase, zo veel is duidelijk. Op enkele weken tijd je ledenbestand 4 à 5 maal groter zien worden, het is niet elk sociaal medium gegund. Maar er zijn al meer voorbeelden geweest van sterk groeiende platforms waar uiteindelijk nu niemand meer naar omkijkt. Het valt dus af te wachten of Clubhouse een blijvertje is of de zoveelste kortstondige hype. Het potentieel is enorm, zoals je intussen al wel begrepen hebt. Maar dat is geen garantie op blijvend succes. Per slot van rekening blijft het alleen maar klank en geen beeld, ‘live’ en dus vergankelijk. Het valt af te wachten of dit nu een beperking blijkt of net een troef voor de gemiddelde consument.

Ons advies? Join da club!

Ondanks de kritische bedenkingen hierboven – die eigenlijk voor elk nieuw platform min of meer gelden – zou het zonde zijn om het potentieel van Clubhouse gewoon te negeren. Het zou inderdaad best kunnen dat volgend jaar niemand nog over dit platform praat, maar evengoed kan het een blijvend stekje in de social media mix veroverd hebben. En je wil niet aan je baas of klant moeten uitleggen waarom je er dan pas aan begint. Doe jezelf dus een plezier, verken alle hoeken van het clubhuis en ontdek de mogelijkheden van dit platform voor jouw organisatie en voor je eigen persoonlijke interesses. Ook al vind je er uiteindelijk geen gouden kalf, je zal toch weer enkele ervaringen en inzichten rijker zijn!

Wil jij graag een invite voor Clubhouse bemachtigen? Schrijf in de review van de blog wat je van ons artikel vindt en wie weet sturen we je wel een invite!