Hoe geef je complimenten op LinkedIn?

Hoe geef je complimenten op LinkedIn?

Een schouderklopje, dat kan iedereen wel eens gebruiken. En dat moet al lang niet meer face to face. Waarom LinkedIn niet proberen om complimenten te geven aan collega’s, klanten of leveranciers? LinkedIn is hét netwerkplatform bij uitstek om iemand anders in de verf te zetten. Wij helpen je op weg om de verschillende features te gebruiken. De mooie woorden, daar moet je wel zelf voor zorgen. 😉

Onderschrijf een vaardigheid

De meest voor de hand liggende optie om complimenten te geven op LinkedIn is door een kwaliteit van iemand anders te erkennen op zijn/haar profiel. Je connectie moet dan wel vaardigheden toegevoegd hebben, natuurlijk. Het is heel simpel:

  • Surf naar het profiel van je connectie.
  • Scroll omlaag tot je de sectie ‘Vaardigheden’ ziet.
  • Klik op ‘Alle vaardigheden weergeven’.
  • Kies een kwaliteit.
  • Klik op de button ‘Onderschrijven’ et voilà!
Vaardigheden onderschrijven LinkedIn
Je kan vaardigheden uit verschillende categorieën onderschrijven. Gewoon op de button klikken en klaar!

Als een vaardigheid door veel personen onderschreven wordt, zal die persoon sneller gevonden worden door recruiters op LinkedIn die naar die specifieke kwaliteit op zoek zijn. Daarnaast is het ook een gemakkelijke manier om in contact te blijven met je netwerk.

TIP: Als je zelf op zoek bent naar een andere job, denk dan goed na welke vaardigheden het meest relevant zijn in je vakgebied. Je kan er vijftig toevoegen maar alleen de eerste drie zijn meteen zichtbaar voor anderen en zullen dus gemakkelijker onderschreven worden.

Jezelf ook al afgevraagd wat die knop ‘Quiz doen’ juist betekent? Wel, daarmee kan je je vaardigheid testen door 15 meerkeuzevragen te beantwoorden binnen een tijdslimiet. Als je een goede score behaalt, krijg je een badge die je op je profiel kan plaatsen.

Schrijf een aanbeveling

Ga je graag nog een stapje verder, schrijf dan een aanbeveling.

Dat doe je door op het profiel van de persoon die je wilt aanbevelen op ‘Meer’ te klikken, en vervolgens op ‘Aanbevelen’. Je moet dan aangeven welke relatie je had toen je met die persoon samengewerkt hebt en welke functie je connectie uitoefende. Daarna kan je de talenten van je connectie benadrukken in een tekstje van maximaal 3.000 tekens.

Probeer in zulke complimenten op LinkedIn duidelijk te maken in welke context jullie samengewerkt hebben en waarin de andere toen uitblonk. Als je inspiratie hebt, voegt een leuke openingszin nog net dat tikkeltje extra toe.

Wil je je eigen profiel opsmukken met een aanbeveling van iemand anders? Dan kan je het gewoon vragen via de knop ‘Meer’ – ‘Verzoek om een aanbeveling’ op zijn/haar profiel.

Aanbeveling schrijven LinkedIn
Je hebt 3000 tekens om je compliment te verwoorden.

Als je zelf een aanbeveling ontvangt, kan je kiezen of je die accepteert, weigert of een herziening vraagt. Ga je voor accepteren, dan is de aanbeveling zichtbaar voor je netwerk, maar je kan ze ook verbergen.

Zo’n aanbeveling is natuurlijk waardevol voor een toekomstige werkgever. Die krijgt een betrouwbaar beeld van de sterktes van een kandidaat. En jij kan je erop baseren om een goede pitch voor te bereiden.

Geef erkenning

Een derde optie om complimenten te geven op LinkedIn is waardering tonen voor een collega in een post. Als je een statusupdate schrijft, vind je onderaan ‘Vier een gelegenheid’. Met die functie kan je een nieuwe collega verwelkomen, een keerpunt in je carrière benadrukken, een belangrijk project in de spotlights plaatsen maar ook waardering tonen voor iemand anders.

LinkedIn stelt dan enkele boodschappen, beelden en hashtags voor.

Met dit stappenplan toon je waardering voor een collega in een post.

Weetje: de beelden zijn niet altijd hetzelfde. Als je de feature sluit en terug opent, krijg je soms een andere visual te zien.

Wil je de erkenning liever laten blijken in een privébericht? Dan vind je via de knop ‘Meer’ op het profiel van een collega, dezelfde functie (Erkenning geven/Give kudos) maar beschik je ook over de optie om je compliment te sturen in een bericht.

Like en reageer op posts van collega’s

Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Een inspirerende of leuke post gezien van een klant? Like de bijdrage of reageer. Het is een gemakkelijke manier om je netwerk niet uit het oog te verliezen. Comments en likes in het eerste uur nadat een post verschenen is, zijn bovendien goed voor het algoritme.

Wie weet komt er na je inspanningen ook wel een complimentje jouw richting uit!

Wil je meer halen uit je LinkedIn-profiel? Boek een babbel!