De meeste mensen zijn eenvoudig te hacken, schrijft de Nederlandse techjournalist Daniël Verlaan in de inleiding van zijn recente boek Ik weet je wachtwoord. We klikken op foute links, openen louche e-mails en bovenal: we zijn heel erg slordig met wachtwoorden. Al minstens vijf jaar op rij is het meest hergebruikte wachtwoord zo bijvoorbeeld ‘123456’. Een cadeautje voor hackers, aangezien ze deze cijfercombinatie standaard als één van de eerste opties uitproberen om op je accounts in te breken.

Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de risico’s die een slecht beveiligde online identiteit met zich meebrengt. Verhalen over phishing, hacking en bruteforcing die we in de media lezen lijken een ver-van-mijn-bed-show, maar in zijn boek toont Verlaan aan dat het iedereen kan overkomen. Met alle gevolgen van dien. En het grote probleem, volgens de auteur, is net ons gebrek aan kennis over het onderwerp. We kunnen ons wel vaag iets voorstellen bij cybercriminaliteit, maar we weten vaak niet wat het precies inhoudt en – vooral – hoe we er ons tegen kunnen wapenen.

Undercover in criminele netwerken

Net om die reden wil Verlaan de lezer in Ik weet je wachtwoord vertrouwd maken met de grootste bedreigingen op het web. Het verslag van zijn fascinerende tocht langs de donkere kanten van het web is de insteek van het boek. Als onderzoekjournalist voor onder andere RTL Nieuws ging hij jarenlang undercover in criminele organisaties op het web en sprak hij met al dan niet ethische hackers en politiediensten.

Zo ontdekte hij talloze datalekken bij Nederlandse overheidsinstanties of zorgorganisaties. “Zelfs de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van Nederland, ging in de fout: ik kreeg een e-mailtje met daarin de leesbare e-mailadressen van alle andere technologiejournalisten van Nederland.” Ook zelf ging Verlaan aan de slag als hacker, en kraakte hij onder meer op 10 november vorig jaar het beveiligingssysteem van een Rotterdamse brug (zonder paswoord, zo bleek).

Door waargebeurde verhalen af te wisselen met technische info, geeft de auteur met Ik weet je wachtwoord een toegankelijke inleiding op het sterk oprukkende fenomeen van cybercrime. Maar Verlaan wil zijn lezers niet enkel informeren over internetcriminaliteit, hij wil ze ook concrete tools aanbieden om zichzelf beter te beveiligen. Nu meer dan ooit. In het laatste hoofdstuk van het boek, dat hij toepasselijk ‘Actie’ heeft genoemd, geeft hij 10 tips om je online identiteit beter te beveiligen.

Tip nummer 1? Doe jezelf een plezier en kies een sterk paswoord. Want ‘123456’ is écht geen optie meer ;-).