3 jaar na de publicatie van Digitalis, heeft Thierry Geerts, topman van Google in België, een opvolger klaar: Homo Digitalis. De insteek: bewijzen dat digitalisering ons meer mens maakt, en de angst voor technologie en de digitale revolutie volledig tussen onze oren zit.

Digitalis?

Ik begin bij het begin, 3 jaar geleden. Ik heb Digitalis in enkele dagen verslonden. Toegegeven, dat lag een beetje aan het feit dat Thierry Geerts te gast was op een event van een klant en ik de vragen voor het debat moest voorbereiden. Maar ook omdat ik volledig ‘in the zone’ zat bij het lezen – zijn analyse van hoe technologie de wereld kan verbeteren maakte dat ik meteen relevante toepassingen zag in de sectoren van de klanten bij Outsource. Ik heb het boek cadeau gedaan aan een goeie vriend in de financiële sector, erover gepraat met bevriende advocaten, en de referentie naar Idriss Aberkane’s L’âge de la connaissance zelf verder onderzocht én gebruikt in werk voor verschillende bedrijven. Ik was fan, quoi.

Homo Digitalis dankzij corona

Fast forward naar 2021. Dat we met z’n allen de voorbije tijd een snelcursus digitalisering hebben gekregen, is allicht nog een understatement. Zelf zag ik mijn ouders Uno spelen met de kinderen via de tablet tijdens die eerste school- en opvangloze lockdown die eeuwig leek te duren, diezelfde ouders ineens wél online shoppen, grootouders die op 90-jarige leeftijd zonder enige hulp via WhatsApp tuinier-advies gaven, collega’s die eindelijk toch hun camera aanzetten tijdens calls, en klanten die ik bizar genoeg net veel vaker ‘zag’ dan in normale tijden.

Misschien komt het door die onderdompeling in de wereld van Digitalis, waarmee we bij Outsource gezien onze focus op tech sowieso al vaker in aanraking komen, dat ik niet even enthousiast geraakte over de sequel als over het eerste boek. Het is absoluut een mooi pleidooi om de digitalisering te omarmen, maar mist het visionaire dat Digitalis wel had en gaat net niet ver genoeg in de praktische toepassing. Voor een boek dat beweert dat mensen net slimmer worden van de digitalisering zijn vragen als “Weet je wanneer het stemrecht voor vrouwen in België ingevoerd werd?” bovendien tenenkrullend belerend…

Waarom moet je Homo Digitalis wèl lezen?

  • Het boek biedt een goeie samenvatting van hoe de digitalisering ons leven vandaag en morgen beïnvloedt.
  • Het is een wake-up call voor de massa Belgen die (te) argwanend tegenover technologie staan en een les in positiviteit en verantwoordelijkheidszin kunnen gebruiken.
  • Het biedt een vaccin (ha!) tegen de afwachtende Calimero’s onder ons en hamert op het feit dat we onze toekomst, ook de digitale, zélf in handen hebben. Of het nu gaat om onderwijs, welzijn en gezondheid, consumptie, media of duurzaamheid.

Conclusie: ook dit boek ga ik doorgeven aan enkele mensen in mijn omgeving, maar niet aan dezelfde, en om nét iets andere redenen dan bij Digitalis.