Hoe motiveer je medewerkers om content te verspreiden op LinkedIn?

Hoe motiveer je medewerkers om content te verspreiden op LinkedIn?

“De kans dat werknemers content delen van het bedrijf waarvoor ze werken is 14 keer groter dan dat ze posts van andere LinkedIn-gebruikers delen”

“Geëngageerde medewerkers zorgen voor 8 keer meer views en 4 keer meer volgers op je bedrijfspagina en leiden tot 4 keer meer sollicitaties”

“Gebruikers delen vaker (tot 60% meer) posts van collega’s”

Het zijn cijfers die LinkedIn publiceerde over de invloed van geëngageerde medewerkers op je bedrijfspagina. Toch weet elke communicatie- of marketingprofessional dat het niet altijd eenvoudig is om medewerkers te motiveren om de content van hun bedrijf bij hun netwerk op LinkedIn onder de aandacht te brengen.

Het loont in ieder geval de moeite om het te proberen want het LinkedIn-algoritme pusht posts waarbij interactie ontstaat, naar een groter publiek. Als je een post publiceert en snel een aantal reacties, likes of shares krijgt, vergroot je dus het bereik van je content.

Hoe overtuig je medewerkers om te interageren met je bedrijf op LinkedIn?

Je kan hen een mailtje sturen of berichtje op Teams of Slack publiceren met een link naar de post van je bedrijf en de boodschap om die te liken of erop te reageren. Standaard, maar effectief!

Daarnaast zijn er ook andere manieren om medewerkers te motiveren op LinkedIn. Zo heeft het platform zelf twee features die je de mogelijkheid geven om collega’s op een laagdrempelige manier aan te sporen om je statusupdates wat meer in de verf te zetten.

Medewerkers op de hoogte stellen

Een handige manier om meer mensen te bereiken, is de button ‘Medewerkers op de hoogte stellen’ (of ‘Notify employees’). Als je net een post geplaatst hebt, kan je bovenaan op die optie klikken. Gebruikers die via hun profiel aangegeven hebben dat ze voor jouw bedrijf werken, krijgen dan een melding van je statusupdate.

De button kan je één keer per dag gebruiken en je mag je doelpubliek niet targeten. Stel dat je alleen wil dat Nederlandstalige volgers je post zien en je Franstalige volgers niet, dan kan je bij de publicatie van je post een bepaalde doelgroep selecteren. Maar als je dat doet, kan je medewerkers niet meer op de hoogte brengen van je post.

Deze functie is gemakkelijk maar we raden je aan om alleen bij posts die wat extra aandacht verdienen, de button te gebruiken. Te veel meldingen veroorzaken misschien het omgekeerde effect bij je medewerkers.

Medewerkers op de hoogte stellen
Medewerkers op de hoogte stellen

Aanbevelingen voor medewerkers

Een andere interessante feature is ‘Aanbevelen voor medewerkers’. Als je als bedrijf leuk nieuws wilt melden waarvan je graag hebt dat collega’s het verspreiden, kan je voor de persoonlijke profielen van die collega’s al een post voorbereiden.

Zo geef je medewerkers de kans het goeie nieuws rechtstreeks op hun profiel te plaatsen zonder de bedrijfspost over het nieuwtje te delen (want dat is minder goed voor het algoritme) of zelf nog een foto te moeten zoeken of tekstje te maken. Een soort alternatief voor programma’s als Ambassify dus!

Hoe maak je als bedrijf posts voor medewerkers?

  1. Ga naar je bedrijfspagina
  2. Klik op het tabblad ‘Content’
  3. Kies voor ‘Aanbevelen voor medewerkers’
  4. Voilà, je kan een post maken

Medewerkers krijgen geen melding als er een aanbeveling geschreven is, tenzij ze getagd worden. Hen een link bezorgen naar de post kan dan weer wel, door op de drie puntjes rechtsboven te klikken.

Posts aanbevelen voor medewerkers
Aanbevelen voor medewerkers

Waar vinden medewerkers je aanbevelingen?

  1. Ga als medewerker naar de bedrijfspagina op LinkedIn
  2. Klik op het tabblad ‘Mijn bedrijf’. Daar krijg je als medewerker aanbevolen posts te zien.
  3. Kies voor ‘Een bijdrage schrijven’. De post lijkt dan door jou geschreven te zijn.
  4. Je kan dan nog wijzigingen doorvoeren en publiceren.

Een feature die je zeker eens kan proberen! Maar er is ook een keerzijde. Voor medewerkers is het gemakkelijk om voorgekauwde content te publiceren maar daardoor zijn hun posts wel minder persoonlijk. En persoonlijke verhalen scoren nu net het best op LinkedIn.

Aanbevelingen voor medewerkers op LinkedIn
Aanbevelingen via ‘Mijn bedrijf’

Zijn er nog andere manieren om medewerkers te betrekken bij je activiteiten op LinkedIn?

Hoewel de vorige tools de moeite waard zijn om eens uit te testen, bieden ze geen kant-en-klare oplossing. Veel medewerkers vragen zich waarschijnlijk af waarom ze zouden reageren op een post of zelf iets publiceren over hun werkgever. Wat is de toegevoegde waarde voor het bedrijf en voor hen?

Daarom is het nuttig om eerst uit te leggen hoe LinkedIn werkt en wat hun inspanningen opleveren, zowel voor het bedrijf als voor hun eigen profiel. Een LinkedIn-training geven waarin je de werking van het platform uit de doeken doet, tips geeft om je profiel te optimaliseren en medewerkers ook praktische vragen over het maken of delen van een post kunnen stellen, is geen verloren moeite.

Betrek je collega’s ook actief bij je social media planning. Vraag bijvoorbeeld of ze foto’s van de laatste teambuilding willen doorsturen, interview hen over hun expertise, zet hun dagelijkse inspanningen in de verf en deel dit op LinkedIn. Als ze zich geapprecieerd voelen, zullen ze ook sneller moeite doen.

Is dit een garantie op succes?

Elk bedrijf is anders en testen wat voor jouw medewerkers werkt is dus de boodschap.

Maar content creëren die relevant is, is de eerste stap. Als medewerkers geloven in je verhaal, als ze vinden dat je interessant nieuws brengt, een goeie tip deelt of de leuke werksfeer overbrengt, wordt de kans groter dat ze je post belonen met een comment of like of zelf in hun pen kruipen.

In De Tijd zei Julie de Fays, HR Business Partner bij Group S over de motivatie van toekomstige medewerkers: “Kandidaten zijn niet meer alleen op zoek naar een job of loon, ze willen dat hun waarden en de visie van de onderneming bij elkaar aansluiten”. Misschien is dat laatste ook wel de key tot succes op LinkedIn?

Onze praktische tips op een rijtje

  • Informeer medewerkers over je laatste statusupdate met de ‘Notify employees’-button
  • Maak het gemakkelijker voor collega’s om content te delen door hen posts aan te bevelen
  • Geef een LinkedIn-training en leg uit hoe het platform werkt
  • Houd het persoonlijk en betrek collega’s bij je posts
  • Creëer relevante content die aansluit bij de waarden en visie van je bedrijf

Wil je testen op welke manier(en) jij je medewerkers kan motiveren op LinkedIn? Laat het ons weten, dan zitten we eens samen!