Video is hot, trendy, hip en zowat elk ander woord dat regelmatig gebruikt wordt om te beschrijven hoe goed iets werkt. Het is de realiteit: we verkiezen video’s meer en meer boven het geschreven woord, en al helemaal op social media. Ook in B2B is video de perfecte tool om mee aan de slag te gaan. Het is het middel bij uitstek om bewustzijn te creëren rond je merk.

 

Eens je een plan hebt uitgewerkt om video’s te maken voor jouw bedrijf, wordt het tijd om na te denken over de distributie van die video’s. Hoe zorg je dat de video’s die je gemaakt hebt het goed doen op social? Daarvoor hebben wij de 5 belangrijkste tips verzameld:

 

1. Zorg dat het formaat van je video afgestemd is op het sociale medium waarop hij verschijnt

Elk medium heeft z’n eigen standaarden, een video die je gemaakt hebt voor het ene medium is dus niet per se geschikt voor een ander medium. Wat werkt op Facebook werkt niet per se op Twitter of Instagram.

Een overzicht per medium:
FacebookTwitterLinkedInInstagram
Ideale lengte60 seconden30-60 seconden<120 seconden30-60 seconden
FormaatMp4MOV, Mp4, AVI, WebMMp4 voor web
MOV voor mobile
Mp4 en MOV
Max. grootte4 gb512 mb5 gb4 gb
Aspect ratio16:9 of 1:11:3 – 3:11:2.4 – 2.4:11:91:1 landscape
4:5 vertical
1:1 square

 

2. Zorg voor beweging in je video’s

Op sociale media vecht je om de aandacht van de gebruiker dus moet je zorgen dat je video van het scherm spat zodat de gebruiker die bekijkt.

 

3. Voorzie ondertitels

Eens je de aandacht getrokken hebt van de gebruikers moeten ze ook nog te weten komen waar de video over gaat. Dat kan soms moeilijker zijn dan je denkt, zo’n 85% van de video’s op Facebook wordt namelijk bekeken zonder geluid. Zorg dus voor ondertitels, zo ziet iedereen je boodschap, ook al hebben ze niet de kans om die te beluisteren.

 

4. Plaats je video’s rechtstreeks op het juiste platform

Sociale media houden de gebruikers graag op hun eigen platform. Een video die rechtstreeks op Facebook, LinkedIn of Twitter wordt geplaatst zien ze dus liever dan een link naar een videoplatform als Vimeo of Youtube. Post dus altijd je video’s rechtstreeks, dan ben je zeker dat ze niet lijden onder de algoritmes van de sociale media.

 

5. Gebruik je video als een deel van een campagne

Misschien wel de belangrijkste van allemaal! Een video is een fantastisch middel om een boodschap over te brengen maar gebruik het dan ook ten volle. Bij het ontwerpen van B2B-ccampagnes, gebruiken wij het PESO-model (Paid, Earned, Shared en Owned). Volg deze stappen om een PESO-campagne op te stellen voor de verspreiding van je video:

Begin bij owned:
  • Publiceer je video op je eigen kanalen: de website, nieuwsbrief of een e-magazine,…
Shared:
  • Plaats statusupdates op je sociale media: Twitter, LinkedIn, Facebook,…
  • Vraag je collega’s om de statusupdates met je video te delen met hun volgers of in LinkedIn groups.
  • Plaats in de nieuwsbrief een link naar sociale media, zo wordt het voor subscribers eenvoudiger om je video te delen.
  • Vraag de klant waarover de video gaat om de post te delen.
Earned:
  • Stuur de video mee met een persbericht naar journalisten. Let wel: dit kan je niet met elke video doen, stuur enkel video’s mee wanneer ze een meerwaarde bieden.
  • Verschenen in de media? Deel ook die artikels, zo verhoog je je credibiliteit.
  • Stel gespecialiseerde websites die zich richten op jouw doelpubliek voor om je video te delen.
Paid:
  • Sponsor je posts op sociale media, zo bereik je potentiële nieuwe klanten en volgers.
  • Retarget op Facebook de mensen die een bepaald aantal seconden van je video gezien hebben.

 

Zoals altijd is de sleutel tot succes het verhaal dat je aan je publiek wilt vertellen. Elk bedrijf heeft zijn geschiedenis en verhalen, wij helpen je met plezier om de juiste verhalen te selecteren en er campagnes rond op te bouwen. Hulp nodig bij je zoektocht naar verhalen die in een video gegoten kunnen worden? Wij helpen je graag bij de selectie ervan en het uitwerken van een PESO-campagne om zoveel mogelijk mensen te bereiken.