Welke soorten content moet ik op mijn LinkedIn-bedrijfspagina posten?

Welke soorten content moet ik op mijn LinkedIn-bedrijfspagina posten?

Wist je dat de helft van het social media verkeer naar B2B-websites en blogs afkomstig is van LinkedIn en er in 2020 60% meer content verscheen op het platform dan het jaar ervoor? LinkedIn als communicatiekanaal inzetten is dus een no-brainer, maar hoe zorg je ervoor dat gebruikers jouw post zien? Met welke content versterk je de relatie met je volgers? En welke formats werken? Wij maakten een overzicht.

Wat moet ik posten?

Wat je post, hangt natuurlijk af van wat je als bedrijf doet of in welke sector je actief bent. Maar vraag je altijd af welk doel je wilt bereiken met je content. Heel logisch eigenlijk maar goed om in je achterhoofd te houden. Wil je je als thought leader positioneren? Maak dan bijvoorbeeld een post over de laatste blog of opinie van de CEO. Is je doel eerder leads genereren, dan kan je in je post linken naar je landingspage waar volgers je e-book kunnen downloaden of een afspraak maken.

First things first: relevante content

Het belangrijkste is dat je content relevant is voor je volgers. Onderzoek daarom je doelgroep. Waarom zouden je volgers je post lezen?

Volgens LinkedIn scrolt 60% van de gebruikers door de newsfeed op zoek naar inzichten uit zijn of haar branche.

Interessant nieuws brengen is dus key. Maar ook een leuk nieuwtje delen of een tip geven waarmee professionals aan de slag kunnen, levert interactie op. Zorg dus dat je post interessant, praktisch of leuk is en in de leefwereld van je klanten of medewerkers past.

relevante content LinkedIn
Third party cookies: een belangrijk onderwerp voor onze volgers

Houd in je contenplanning ook rekening met een goede mix tussen eigen content, updates over je bedrijf of producten, en interessante topics of opinies van andere spelers in de sector. Voor Schulinck Omgevingsrecht (een databank voor omgevingsambtenaren van Wolters Kluwer) publiceren we bijvoorbeeld eigen artikels op LinkedIn maar ook nieuws over omgevingsrecht van externe bronnen. Dat is belangrijk, want anders wordt het een promo-verhaal waar de doelgroep niet op zit te wachten.

Inspiratie gezocht … en gevonden!

Elke week ideeën verzamelen voor meerdere posts is niet altijd eenvoudig. Daarom delen we een aantal manieren om je volgers, stakeholders en (potentiële) klanten en medewerkers te bereiken.

– Content curation

Volgers zijn geïnteresseerd in je expertise en leren daarom graag dingen van je bij. Selecteer daarom regelmatig de beste content van anderen uit je vakgebied en geef er wat duiding bij. Vermeld wel altijd je bronnen!

– Top topicals

Wereldboekendag, CyberMonday, Wereldgezondheidsdag, …. themadagen kunnen een goeie bron van inspiratie vormen. In je blogs, video’s of e-books vind je misschien wel een link naar een top topical. In onze gratis contentkalender geven we alvast enkele suggesties voor de tech-, healthcare-, communicatie- en voedingssector.

Maar ook minder voor de hand liggende ‘dagen’ kunnen een leuke post opleveren, denk bijvoorbeeld aan de verjaardag van je bedrijf of een event dat je jaarlijks op dezelfde dag viert.

top topical LinkedIn
Sint-Jansdag, dé top topical voor Kliniek Sint-Jan

– Behind the scenes

Een leuke teambuilding achter de rug? Of een podcast opgenomen? Geef je volgers nu en dan een kijkje achter de schermen en tag je medewerkers. De kracht van LinkedIn zit net in de persoonlijke netwerken van die medewerkers dus het loont de moeite om hen af en toe naar voor te schuiven.

– How-to & lijstjes

Met how-to posts en lijstjes geef je gebruikers tips of advies over je vakgebied. Zo toon je je expertise en bouw je aan je reputatie. Ons advies bij het maken van zo’n post: gebruik emoji’s als bullets, die maken je post aantrekkelijker.

– Eigen producten, projecten en partnerschappen

Het is niet altijd moeilijk. Je kan ook posts maken over je producten, activiteiten, partnerschappen of andere verwezenlijkingen maar ze moeten natuurlijk wel relevant zijn. Denk ook hier aan het persoonlijke aspect en stel bijvoorbeeld nieuwe medewerkers voor. Dat levert gegarandeerd impressions op!

Eigen activiteiten LinkedIn
Bosch stelt een nieuwe opleiding voor in België

– Media-aandacht

Werd je bedrijf in de media vermeld? Of nog beter: was de CEO of een collega aan het woord in een artikel of een radio- of tv-programma? Maak er dan een post over. Een ideale manier om te tonen waarmee je bezig bent. En LinkedIn geeft je 3000 tekens om je boodschap over te brengen. Tip: kom je aan bod in een stuk dat achter de betaalmuur staat? Vat je passage dan samen in een uitgebreide post met quotes als de journalist of het medium hiermee akkoord gaat. Maar opgelet, gewoon kopiëren mag niet.

Ga ook in gesprek met je volgers. Publiceer content die gesprekken op gang brengt of vraag je volgers om te reageren via de comments. Denk er ook aan om te reageren op die comments. Posts die veel en uitgebreide comments opleveren, stemmen het LinkedIn-algoritme gunstig.

Welk format gebruik ik best op LinkedIn?

Foto’s, video’s, text only, polls, artikels, pdf’s … LinkedIn biedt ondertussen verschillende manieren aan om je content te delen. De vraag is met welk type format je tegenwoordig je bereik kan vergroten. Het algoritme doorgronden blijft namelijk moeilijk maar wat we wel weten, is dat LinkedIn als doel heeft om relevante inhoud voorrang te geven en betrokkenheid te stimuleren.

Testen wat voor jouw bedrijf het best werkt, is dus de boodschap! En statistieken over je posts analyseren natuurlijk, want meten is weten.

Foto(’s)

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Het is een cliché maar wel van toepassing op LinkedIn.

Een visual aan je post toevoegen leidt tot 2x meer engagement dan een post met alleen tekst, volgens LinkedIn

Een beeld met mensen zoals medewerkers maakt je post persoonlijker maar je kan er ook voor kiezen om een grafiek of quote toe te voegen die in het oog springt. Vermijd wel het overmatig gebruik van stockfoto’s, want die maken je pagina net minder persoonlijk.

Een andere mogelijkheid is meerdere foto’s toevoegen aan een post. Denk dan wel na in welke volgorde je de foto’s uploadt, de eerste twee foto’s zullen namelijk groter weergegeven worden. En bij meer dan vijf foto’s zal de gebruiker zelf verder moeten klikken.

Video

Als je video gebruikt, upload je die best rechtstreeks op LinkedIn. Embedded video’s van YouTube bijvoorbeeld leveren minder interactie op, want dan stuur je de doelgroep weg van LinkedIn. Video kan interessant zijn voor testimonials, interviews, case studies, een recap van een event, tips & tricks, een quote uit een langer interview, animatiefilmpjes, enz.

Gebruikers kijken meestal wel minder dan 10-15 seconden naar video’s. Je video moet dus meteen binnenkomen. Probeer te verrassen om zo de aandacht van de kijker vast te houden. Zo kan je bijvoorbeeld met een korte video teasen naar de volledige video op je website. Zorg dus voor een goede call-to-action. En een laatste tip: gebruik ondertitels want veel mensen scrollen door LinkedIn zonder geluid.

Video’s kregen vroeger voorrang op posts met alleen tekst of met foto’s maar dat zou volgens Storychief nu alleen het geval zijn bij video’s die goed scoren. Als je verschillende minuten naar een video blijft kijken bijvoorbeeld, dan merkt LinkedIn dat je op het platform blijft en is de kans groter dat meer mensen de video te zien zullen krijgen.

video LinkedIn
Een korte video die meteen in het oog springt

Poll

Wil je je netwerk bevragen? Dan kan je een poll maken. Gewoon even je vraag ingeven, vier (of minder) antwoorden voorstellen, kiezen hoe lang de poll loopt (tussen 24 uur en 2 weken) en een introductie toevoegen. Je kan de poll delen met al je connecties of met specifieke groepen of mensen. Let wel op: het aantal tekens is beperkt. Voor een vraag is de limiet 140 tekens en voor een antwoord 30.

Met een LinkedIn-poll genereer je engagement op een laagdrempelige manier. Je kan bijvoorbeeld peilen naar de interesse bij je publiek voor de lancering van een nieuw product, feedback vragen of gewoon polsen welke content ze graag zien passeren op je bedrijfspagina.

De mening van je volgers vragen kan ook in je posts door te schrijven dat volgers kunnen reageren via de comments. Daarbij laat je meer ruimte voor creativiteit en comments verhogen ook het bereik van je post.

poll LinkedIn
De collega’s bij BLUE LINES testen de taalkennis van volgers

Document

PowerPoint-presentaties, Word-documenten of pdf’s … je kan ze eenvoudig toevoegen aan je posts. Gebruikers krijgen dan een preview te zien en als ze klikken, kunnen ze het document downloaden. Als je bedrijf bijvoorbeeld in de krant staat, kan je het volledige artikel op die manier publiceren als de uitgever hiermee akkoord gaat.

Het voordeel van een document is dat er content bij je doelpubliek komt die je niet met een gewone post of afbeelding kan overbrengen. LinkedIn hecht ook meer waarde aan documenten omdat je daarmee de aandacht van gebruikers langer vasthoudt. En dat is dus goed voor het algoritme en het bereik van jouw post.

document LinkedIn
Dialog gebruikt een document om vacatures in de kijker te plaatsen

Carrousel

Als je een pdf van meerdere pagina’s uploadt bij een post, wordt die weergegeven als een carrousel. Gebruikers krijgen dan rechts en links buttons te zien om door je document te scrollen. Ideaal om tips te delen, een stappenplan uit te leggen of een presentatie te tonen. Probeer wel een duidelijke call-to-action toe te voegen op je laatste pagina.

ZORGI koos voor een carrousel om medewerkers het woord te geven

Artikel

Een van de gemakkelijkste manieren om je mening of expertise over een onderwerp te delen en zo je thought leadership in de verf te zetten is via een LinkedIn artikel. Dat is eigenlijk een soort van blogpost die op je persoonlijk profiel (en sinds kort ook op je bedrijfspagina) bewaard wordt. Als bedrijf kan je zo bijvoorbeeld een langer artikel, een opinie of een oproep van je CEO, MD of bepaalde experts delen.

Belangrijk hierbij is dat het om een persoonlijk stuk moet gaan, lezers zijn op zoek naar een duidelijke mening, eigen ervaringen, een verhaal. Zo’n artikel kan een gesprek op gang brengen of helpen om relaties op te bouwen. Gebruikers die geïnteresseerd zijn in wat jij vertelt, zullen waarschijnlijk ook de website van je bedrijf checken of op zijn minst je bedrijf associëren met een boodschap of een aantal waarden. Ons brein werkt met associaties, en dat is belangrijk voor de branding en reputatie van je onderneming.

Net zoals bij een ander artikel kan je werken met tussentitels en opsommingen, foto’s en links toevoegen, quotes uitlichten, enz. Long copy (1900 à 2000 woorden) zou volgens marketeer Paul Saphiro, die 3000 posts analyseerde, ook meer interactie opleveren dan korte artikels.

Volgens onze laatste LinkedIn Expert Talk met Tom Baeten hebben artikels een lager bereik dan posts. Dat strookt niet met het doel van LinkedIn om gebruikers op het platform te houden. In de komende maanden zal er wel een nieuwe feature uitgerold worden die hierin misschien verandering kan brengen. Met de nieuwe feature kunnen volgers zich abonneren op de artikels die een bedrijf post, zoals bij een nieuwsbrief. Je krijgt dan een melding wanneer dat bedrijf een nieuw artikel geplaatst heeft.

Een artikel over Kleos op de bedrijfspagina van Wolters Kluwer Belgium

Op zoek naar hulp om je LinkedIn-plannen vorm te geven? Laat het ons weten, wij denken en doen graag mee!