Een website wordt gescand, amper 30% van de tekst wordt gelezen. Toch moet je je bezoeker op een bepaalde manier overtuigen om een gewenste actie uit te voeren, en daarbij speelt webdesign een grote rol. Hou rekening met deze 10 eenvoudige do’s en don’ts om het conversiepercentage positief te beïnvloeden.
Ben je tevreden over de conversieratio’s op je website? Contacteer ons voor een audit van de technische achtergrond, vorm en prestatie van je website. Neem contact op met onze experts.
7 do’s die het aantal conversies verhogen
1. Plaats bovenaan links een aanklikbaar logo
Sommige onderdelen op je website zijn basisonderdelen, zoals de navigatie of footer, en hebben maar 1 juiste plaats. Het logo is er ook zo een. 89% van de bezoekers kan zich het logo herinneren als dat links staat. Zet het dus nooit rechts. Dat is niet alleen nefast voor de usability, maar ook voor de herkenning van je branding en bedrijf. Zorg ervoor dat het logo altijd linkt naar de homepagina.
2. Maak lange pagina’s navigeerbaar
Maak je hoofdnavigatie sticky (blijft zichtbaar als je scrolt) of gebruik een in-page navigatie. Dit is een tweede navigatie die enkel linkt naar de content op die specifieke pagina. Test altijd je aanpassingen door de statistieken van ‘voor’ en ‘na’ te vergelijken. Zo kan een sticky menu de bezoeker afleiden en zal hij/zij de pagina verlaten.
In de meeste gevallen gebruik je dus best een in-page navigatie. Pas dit toe met behulp van ankerlinks, tabs of linkernavigatie.
Hyperlinks
Linkernavigatie
Tabs
3. Gebruik lijstjes met bulletpoints
Om bezoekers te helpen om je website sneller en gemakkelijker te laten scannen, kan je de belangrijkste info samenvatten in lijstjes. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld bulletpoints of checkmarks. Zo kan de bezoeker gemakkelijker lezen en vergelijken. Beschrijf in de lijstjes de belangrijkste voordelen of argumenten van je product of dienst. Schrijf daarnaast ook nog platte tekst over alles wat de bezoeker wil weten. De lengte van de pagina maakt niets uit, zolang de content maar nuttig en relevant is voor je doelgroep.
4. Zet (top)producten, oplossingen of diensten visueel in de kijker
Plaats op productpagina’s – ook wel de pagina’s waar bezoekers belangrijke keuzes maken – je producten of diensten in een tabel. Zet ze naast elkaar op 1 lijn en gebruik lijstjes. Zo zijn ze onderling gemakkelijk vergelijkbaar. Schuif daarnaast (letterlijk) je topproduct of -dienst iets meer naar voren en gebruik hierbij een opvallende kleur. Voeg er enkele woorden aan toe zoals ‘meest gekozen’ of ‘populair’ en je bezoeker is helemaal verkocht.
5. Plaats de labels van een formulier boven de invulvelden
Heel simpel, maar zo belangrijk. Het label van een invulveld – bijvoorbeeld ‘voornaam’ – plaats je boven het veld. Dit beïnvloedt de gebruiksvriendelijkheid van het formulier, en dus ook de conversie ervan.
Zorg er daarnaast ook voor dat de labels zo duidelijk mogelijk (beschreven) zijn en test de posities ervan. Door sommige naast elkaar te positioneren, kan de conversie stijgen.
6. Zorg dat (primaire) call-to-actions opvallen
Elke pagina moet bezoekers aansporen iets te doen. Gebruik hiervoor call-to-actions (CTA). Plaats op elke pagina minimum 1 CTA, die de belangrijkste actie weerspiegelt.
Zorg ervoor dat de primaire CTA visueel het meest opvalt door deze (altijd!) in een knop te plaatsen, groot genoeg te maken en hiervoor een opvallende kleur te gebruiken. Bijvoorbeeld het tegenovergestelde dan de basiskleur op de pagina. Plaats je CTA waar je bezoeker kijkt (meer links dan rechts) en herhaal de knop verschillende keren op de pagina – afhankelijk van de lengte ervan.
Je tweede CTA is kleiner en laat je iets minder hard opvallen. Ook hiervoor kan je een knop gebruiken, maar maak deze dan outlined (omlijning) of kleiner. Je kan deze CTA ook simpelweg onderlijnen. Positioneer hem vlakbij de primaire knop. Test de positie en het design van je CTA’s zodat je weet wat het best werkt.
7. Onderaan hoort een ‘fat footer’
Komt de bezoeker onderaan de pagina, dan komt hij bij de footer. Dit betekent twee dingen: of hij scrolt terug naar boven of hij gaat weg. In het laatste geval is het belangrijk hem te overtuigen om te blijven, om daarna te laten converteren. Zorg ervoor dat de footer zo compleet mogelijk en lekker ‘dik’ is. Plaats er zeker je contactgegevens en zorg ervoor dat die je sitemap reflecteert. Veel web-gebruikers hebben een automatische reflex om naar de footer te gaan wanneer ze iets niet meteen terugvinden.
3 don’ts die het conversiepercentage negatief beïnvloeden
1. Gebruik geen carrousels en maak banners niet full screen
Wanneer je bovenaan de pagina een banner gebruikt, plaats deze dan niet helemaal tot aan de fold (de vouwlijn die zichtbaar is zonder te scrollen). Op deze manier ziet de bezoeker duidelijk dat er zich onder de banner nog andere content bevindt, en dat hij dus kan scrollen. Zorg er ook voor dat de banner nuttig is door er een lijstje, ankerlinks of CTA in te gebruiken.Gebruik geen full width carrousels. Trust me. Gebruikerstesten tonen aan dat die zorgen voor afleiding waardoor er minder wordt geconverteerd.
2. Maak geen mobielonvriendelijke website
Gooi nooit een website op het World Wide Web die niet responsive is. Bezoekers die naar je website surfen via hun mobiel of tablet, zullen niet alleen geërgerd zijn wanneer ze moeilijk door je website kunnen navigeren maar zullen je website ook snel verlaten. En bovendien scoor je slecht in Google (SEO).
3. Plaats je belangrijkste boodschap links, niet rechts
Het is intussen wel duidelijk: links is belangrijker dan rechts. We lezen van links naar rechts en hebben daarom ook meer aandacht voor de linkerkant van het scherm. Geloof je me niet? Testen maar.
Je kan hiervoor heatmaps gebruiken. Een warmtebeeld die aantoont welke delen van je pagina het meeste aandacht krijgen van bezoekers. Wij, bij Outsource, gebruiken hiervoor Hotjar.
Ga je een nieuwe website maken of wil je je website optimaliseren? Dan helpen we je graag deze tips – en nog veel meer – toe te passen.