De Facebook winning formula in 12 do’s en don’ts

 

In het laatste kwartaal van 2017 daalde het dagelijks aantal gebruikers van Facebook voor het eerst sinds de oprichting van het platform. Vooral jongeren keren Facebook steeds vaker de rug toe. De aanhoudende geruchten over de invloed van Facebook op de Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen er ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Maar laten we vooral de ‘cool factor’ van Facebook niet uit het oog verliezen. Het aantal gebruikers in de leeftijdsgroep tussen 50 en 64 stijgt. En als trendy tiener een sociaal medium gebruiken waar je ouders ook op zitten, dat kan toch niet?

 

Om de dalende trend tegen te gaan, voert Facebook aan hoog tempo veranderingen door. Zo werden eerder dit jaar de posts van vrienden en familie belangrijker dan die van de pagina’s die je volgt. ‘Echte’ interacties zijn belangrijker dan interacties die uitgelokt worden. Een post waarin je gevraagd wordt om iemand te taggen, zal dus lager scoren dan een post waarin je uit eigen beweging iemand tagt.

Maar wat doe je nu best wél en niet op Facebook? Om door het bos de bomen te kunnen zien, heb ik een overzicht gemaakt van de do’s en don’ts.

 

Do:
  • Inhoud die gebruikers langer op sociale media houdt, zal gepusht worden, denk aan video, Facebook live, polls,… Probeer die dus te verwerken in je posts, maar pas op: overdaad schaadt.
  • Vertrek bij het opstellen van posts van het publiek dat ze leest: wat zijn hun noden, motivaties, interesses, bereik je meer met lange of korte posts? Als je daarvan vertrekt, verhoogt de kans dat je volgers je post lezen en erop reageren.
  • Door een conversatie aan te gaan met je volgers, vergroot je de kans dat je post een hoog aantal likes, shares en comments krijgt. Probeer daarop in te spelen om meer zichtbaarheid te krijgen, gebruik video en volg trends, zo lok je meer reacties uit.
  • Stem je type posts af op je gebruikers. Sommige gebruikers zien liever video’s, anderen zien liever foto’s. Posts waar weinig interactie mee is, zijn minder populair en belanden lager.
  • Zorg dat je pagina zo volledig mogelijk aangevuld is, zo maak je meer kans om gezien te worden.
  • Deel posts van gebruikers over je merk. Een positieve post van een gebruiker over je merk wordt door andere gebruikers niet alleen opgevat als betrouwbaarder, de interactie ligt gemiddeld ook 7 keer hoger.
  • Gebruik sponsored posts om nieuwe mensen te bereiken. Je kan ze richten op jouw doelgroep en kan met een beperkt budget heel veel bereiken.

 

Don’t:
  • Beperk het gebruik van links. In de strijd om gebruikers op Facebook te houden, zal het gebruik van links afgestraft worden.
  • Clickbait en like-bait werken niet, integendeel. Door er gebruik van te maken, zak je in de rangorde.
  • Herhaal geen posts. Posts die vaak herhaald worden, worden gezien als spam.
  • Vraag niet om likes, tags, reacties of shares.
  • Gebruik Facebook niet voor direct marketing. Volgers aansporen om een product of app te kopen, leidt vaak tot lagere zichtbaarheid. Gebruik de subtiele aanpak en de kans is groter dat je volgers je bericht zien.

 

Doordat posts van vrienden en familie belangrijker worden dan posts van pagina’s, is het voor alle bedrijven moeilijker om de aandacht op Facebook vast te houden. Maar je volgers kunnen ervoor kiezen om je inhoud te blijven zien. Wees niet bang om hen te vragen hun voorkeur aan te passen en doe dat op een originele manier, zodat je zeker bent dat ze het te zien krijgen. Bijvoorbeeld met een korte instructievideo.