Een beeld zegt meer dan duizend woorden … Als professional in PR, communicatie en marketing weet je als geen ander hoe belangrijk beelden zijn. Je bent dan wel geen professionele fotograaf, toch maak je bijna dagelijks foto’s. Met de moderne smartphones en hun geavanceerde camera’s is fotograferen een fluitje van een cent geworden. Van vakantiekiekjes tot een filmpje van je kleine deugniet die zijn eerste stapjes zet: het staat allemaal in je digitale bibliotheek. Ook voor je werk is het gebruikelijk om vaker foto’s nemen, wanneer je bijvoorbeeld naar een beurs of conferentie gaat. Die foto’s vinden dan weer hun weg naar je blog of Twitter-account.

Uiteraard kan je de beelden van een professionele fotograaf met een geavanceerd toestel niet vergelijken met die van je smartphone. De kwaliteit is echter prima, en dus gebruiken we onze telefoon vandaag heel vaak als fototoestel. Je hebt hem nu eenmaal altijd bij de hand en hij zet je foto’s en filmpjes in een mum van tijd op je sociale media.

Je van vandaag op morgen omtoveren tot een sterfotograaf, dat kunnen we helaas niet. Maar met onderstaande tips kun je alvast wél mooiere foto’s maken!

 

1. Back to basics

De camera van je smartphone is bijzonder handig, omdat hij bijna alles zelf doet. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over details als kadrering of stabiliteit. Een mooie foto neem je het best horizontaal, terwijl je je smartphone met beide handen vasthoudt. Dat geldt des te meer voor filmpjes. Toch houden heel wat gebruikers hun smartphone verticaal wanneer ze hun sociale media checken. Controleer eerst even hoe je foto’s en filmpjes weergegeven worden op mobiele applicaties en pas ze indien nodig aan.

Wanneer heb je trouwens de lens van je toestel voor het laatst schoongemaakt? Vergeet niet om deze regelmatig te reinigen (net zoals je dat met die goeie ouwe Kodak deed!).

2. Respecteer de regel van derden

 Denk aan de compositie van je foto en pas de befaamde derdenregel toe. Verdeel je beeld in negen identieke vakken en zet de belangrijkste elementen langs of op het snijpunt van de lijnen. Je kan dit makkelijk doen door de optie ‘Raster’ te activeren bij de fotofunctie. Je vindt bovendien heel wat inspirerende tips op het internet – helemaal gratis!

 

3. Het juiste licht

Wist je dat zonsopgang en zonsondergang (op een uurtje na) de beste momenten zijn om foto’s te nemen? Er bestaan heel wat handige apps die overal ter wereld het beste fotomoment aangeven (zoals BlueHourApp en nog heel wat andere in de App Store).

Laten we echter nog even terugkomen op de compositie van je foto… Aarzel vooral niet om verschillende lichteffecten te testen door verschillende posities in te nemen. Probeer bovendien ook wat beweging in je foto te brengen door wegen, rivieren en muren te gebruiken voor meer perspectief. Je leest er hier alles over.

Je kan trouwens ook prima foto’s maken met tegenlicht. Vergeet dan gewoon niet de flitsfunctie van je camera te activeren.

4. Selfiestick

Smartphonecamera’s worden in een op de twee gevallen gebruikt om een selfie te maken. Vind je zo’n selfiestick er maar vreemd uitzien? Bedenk dan dat het best een handig hulpmiddel is om je toestel stabiel te houden en foto’s vanuit een andere hoek te nemen. Door een foto in kikkerperspectief te nemen creëer je bijvoorbeeld een nieuw perspectief met een origineel resultaat.

5. Bewerk je foto’s

Werk je foto’s bij, maar altijd met mate: het resultaat moet natuurlijk blijven. Er bestaan heel wat tools en apps om je hierbij te helpen. Verken eerst eens de mogelijkheden van je smartphone zelf: met het toverstokje kun je vaak écht toveren. Heel wat foto’s worden mooier door gewoon de kleuren en de helderheid te corrigeren. Neem eens een kijkje op:

Voor wie een stap verder wil gaan, kan de app Snapseed wonderen doen.

 

6. Je foto’s versturen en afdrukken

Gebruik WhatsApp, je mailaccount of AirDrop om foto’s te versturen. Wil je ze graag afdrukken? Vergeet dan niet dat er grenzen zijn aan de kwaliteit. Als je je foto’s graag in maxiformaat hebt, dan kan je beter een traditioneel fototoestel gebruiken. Met de functie ‘Live’ kun je het leven vastleggen zoals het gebeurt, terwijl je met ‘Burst’ een hele reeks foto’s kort na elkaar kunt maken. Zo kan je makkelijk de ‘beste’ foto kiezen om af te drukken.

Wil je anderen laten meegenieten van de sfeer op je bedrijfsevent of stand? Met onze tips maak je voortaan mooie foto’s die je trots kunt delen op je Twitter- of Facebook-account. Korte filmpjes zijn dan weer handig om de respons te verhogen.

Wil je echter artistieke foto’s, die tot in de puntjes zijn afgewerkt voor je website of klantenmagazine, dan raden we je aan om een professionele fotograaf te contacteren. Hetzelfde geldt voor belangrijke video’s. Voor de presentatiefilm van je bedrijf kun je beter een professioneel team inhuren: zij werken een script uit en maken je film in de beste omstandigheden.

Verlies tot slot ook je doelstellingen en beschikbare budget niet uit het oog. Misschien zijn ze wat onrealistisch of te hoog gegrepen en moet je ze aanpassen. Gelukkig kan je ook intern mooie dingen realiseren, door je bedrijfscommunicatie wat dynamiek te geven met foto’s en filmpjes!

Geef je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.