& 4 andere key take-aways van de Prezly PR Roundtable 2021
Op dinsdag 12 januari organiseerde softwarespecialist Prezly zijn achtste PR Roundtable. Tijdens het virtuele event deelden de PR-powerladies Laura Sutherland en Gini Dietrich hun inzichten over een sterke PR-strategie voor 2021. Want net zoals goede voornemens is een baanbrekende strategie uittekenen tricky business. Dit zijn de vijf key take-aways die wij voor dit nieuwe jaar meenemen.
Laura Sutherland en Gini Dietrich zijn beide inspirerende stemmen in de PR-wereld. Hoewel ze elkaar vóór deze virtuele roundtable nog nooit hadden ontmoet, hebben ze heel wat raakpunten. Dietrich richtte 14 jaar geleden haar eigen agency op in de VS en is de mastermind achter het PESO-communicatie- en marketingmodel, waarin ze de vier pijlers van een succesvolle strategie combineert: paid, earned, social en owned media. Ook Sutherland heeft een eigen bureau, Aura PR, en ze is de oprichter van PRFest – het enige jaarlijkse PR-festival ter wereld. Genoeg stof om over te praten, dus, met deze twee gasten. Het werd een gesprek over the Good, the Bad and the Ugly van PR.
1. Goed voornemen nr. 1? De PR van de PR verbeteren.
Ook Dietrich komt ze dagelijks tegen: klanten en medewerkers die het idee hebben dat PR beperkt is tot mediarelaties. Als bedenker van het befaamde PESO-model (wij zijn fan!) zet ze sterk in op een bredere visie van PR. “De PR-sector heeft zelf geen goede PR. PR is méér dan met journalisten spreken of in de topmedia komen,” betoogt Dietrich. “Wat we in 2021 moeten bereiken, is die perceptie veranderen.” PR draait voor haar fundamenteel om relaties opbouwen met verschillende stakeholders, van klanten tot potentiële werknemers of gemeenschappen. Daarom moet je ook verschillende kanalen en media inzetten.
2. Impact meten: aan het begin én aan het einde.
Over wat goede PR is, zijn Dietrich en Sutherland het roerend eens. “Uiteindelijk draait het om impact genereren,” gaat Sutherland verder. Vóór je een PR-strategie bedenkt, moet je weten wat je precies wil bereiken. Je moet eerst je doelen bepalen. Maar dat betekent ook dat je moet weten waar je aan het begin staat. “Marktonderzoek is daarom essentieel. Pas als je inzicht hebt in het publiek dat je wil bereiken, en welke impact je wil hebben, kan je een strategie ontwikkelen die daarop afgestemd is.” Op het einde van een campagne neem je die inzichten er terug bij en meet je de resultaten die je hebt geboekt. Pas dan krijg je echt een idee van wat wérkt, en wat niet.
3. Metrics en benchmarks: er is geen one size fits all.
Impact meten gaat onvermijdelijk over cijfers. Welke key metrics willen we verbeteren, welke ratio’s moeten omhoog? Data speelt ook in de PR-sector in toenemende mate een rol, en veel professionals zijn op zoek naar een waterdichte methode om het resultaat van hun inspanningen te meten. Geen simpele opdracht, weet Sutherland. Ze hamert erop dat ook de metrics voor elk project en elke klant zullen verschillen. “Er is geen one size fits all. Elke klant heeft andere doelen en uitdagingen, waardoor je ook andere benchmarks zal bepalen. We moeten echt af van de PR-bedrijven die klanten de wereld beloven, om dan uiteindelijk weinig impact te hebben waar het er echt toe doet.”
4. Keer regelmatig terug naar je strategie.
Na het doel en de metrics komt de strategie. Maar met strategie is het vaak zoals met nieuwjaarsvoornemens. Veel goede intenties, maar uiteindelijk komt er weinig van terecht. Héél herkenbaar, volgens Dietrich, en net daarom heeft ze binnen haar bedrijf een foolproof methode ontwikkeld om dat te voorkomen. “Aan het begin creëren we een plan en vatten we het samen op één pagina, die we dan weer samenvatten in één slide. Zo heb je een solide basis om op terug te vallen. Die slide nemen we er ook bij elke meeting terug bij,” zegt Dietrich. “Als een klant dan met een nieuw voorstel komt, en bijvoorbeeld wil beginnen met TikTok, kijken we altijd of en hoe dat voorstel past binnen die strategie. Zo kan je gefocust werken.”
5. Bepaal waar je goed in bent en focus op een niche.
Als agency moet je niet alleen de strategie van je klanten uitwerken, je moet ook je eigen strategie bepalen. “Agencies moeten bouwen aan hun reputatie, hun eigen PR,” zegt Sutherland daarover. “Ontwikkel je eigen strategie om je doelen als agency te behalen.” Dietrich benadrukt in dat opzicht dan weer het belang van het creëren van een niche. “Ik heb een goede vriendin die een agency leidt in Denver. Vanaf het begin heeft ze haar eigen niche bepaald, en ze blijft daaraan vasthouden ondanks potentiële samenwerkingen met ronkende namen en bijhorend budget. Dat is moeilijk in het begin maar werpt na een tijdje zijn vruchten af. Stick to the plan!”
Wat 2021 zal brengen durven we na het voorbije jaar niet meer te zeggen. Wat we wel weten, is dat een goede PR-strategie in deze digitale tijden een must is en blijft om de relaties met je klanten, werknemers en stakeholders te onderhouden. Zeker nu het fysieke contact op een lager pitje staat. Een sparringsessie organiseren om te bepalen hoe je als tech-bedrijf nog meer impact kan maken? Kom op de (virtuele) koffie!